Białka probiotycznych bakterii rozwiążą problem alergii pokarmowych?
16 marca 2016, 13:44Białka uwalniane przez probiotyczne bakterie Bifidobacterium longum KACC 91563 usuwają objawy alergii pokarmowej.

Informacja nie wpływa na zachowanie
16 marca 2016, 13:01Testy genetyczne, dzięki którym możemy poznać ryzyko dotyczące możliwości zapadnięcia nowotwory płuc czy choroby serca, nie zmieniają zachowania ludzi - donoszą naukowcy z University of Cambridge

Jest tym, jak je
16 marca 2016, 11:57Unikatowy dziób wrony brodatej (Corvus moneduloides) ewoluował pod wpływem używania narzędzi.

Nowatorska metoda pomiaru pH w skali nano
15 marca 2016, 13:16Nowatorską metodę pomiaru pH w nanoskali właśnie zaprezentowali naukowcy z Instytutu Chemii Fizycznej PAN w Warszawie.

ExoMars przebiega bez zakłóceń
15 marca 2016, 12:14Tegoroczna misja ExoMars przebiega bez zakłóceń. Dwanaście godzin po starcie z kosmodromu w Bajkonurze centrum sterowania misją otrzymało sygnał potwierdzający, że wszystko jest w najlepszym porządku

AlphaGo wygrał ostatnią partię z Lee Sedolem
15 marca 2016, 11:58Lee Sedol, mistrz świata w Go, przegrał ostatnią partię z AlphaGo. Tym samym wynik meczu pomiędzy człowiekiem a sztuczną inteligencją został ustalony na 1:4

Prąd z nanorurki
15 marca 2016, 11:12W 2010 roku profesor Michael Strano z MIT i jego zespół odkryli, że węglowe nanorurki, gdy są stopniowo podgrzewane z jednego końca, wytwarzają prąd elektryczny. Można je np. pokryć łatwopalnym materiałem, zapalić z jednego końca i uzyskać prąd pochodzący ze stopniowego ogrzewania się nanorurki

Tatuaże sposobem na lepszą odporność?
15 marca 2016, 07:16Liczne tatuaże wzmacniają układ odpornościowy.

Biblioteka pokazuje największe skarby ludzkości
14 marca 2016, 12:24Na Uniwersytecie w Cambridge można oglądać jedne z najcenniejszych ksiąg i manuskryptów ludzkości. Udostępniono je w ramach otwartej właśnie wystawy z okazji 600-leca Biblioteki Uniwersytetu Cambridge.

Plazmą w pieprz i paprykę
11 marca 2016, 18:55Źle oczyszczone przyprawy, np. słodka papryka czy pieprz, mogą zawierać duże ilości drobnoustrojów, w tym chorobotwórczych jak np. bakterie Salmonella. Wtedy nie tylko zagrażają zdrowiu, ale też psują sery czy wędliny, do których je dodano. Naukowcy opracowali nową metodę oczyszczania przypraw za pomocą plazmy.